FM leeft nog steeds alleen weten we het niet

Op GSMHelpdesk.nl is het volgende bericht te lezen:

Uit onderzoek van de Amerikaanse National Association of Broadcasters blijkt dat 88 procent van de best verkochte smartphones in de Verenigde Staten over een FM-chip beschikt en derhalve in staat is om FM radio te ontvangen. Slechts bij de helft van deze toestellen blijkt de FM-chip daadwerkelijk geactiveerd te zijn. Bij alle andere toestellen, waaronder álle Apple iPhones, is de FM radio niet geactiveerd, dus ook niet bruikbaar voor de gebruiker.
Rampen of calamiteiten

In geval van rampen of calamiteiten is in het verleden al vaak genoeg gebleken dat mobiele netwerken door overbelasting niet meer bruikbaar zijn of door schade of storingen zelfs helemaal uit te lucht kunnen gaan. In een dergelijke situatie biedt de mogelijkheid om FM-radio te kunnen ontvangen uitkomst. Via de FM-radio kunnen inwoners van gebieden die zijn getroffen door een ramp of calamiteit alsnog op de hoogte gesteld worden van de situatie.

Ja best een goed punt. Nu adviseert de rijksoverheid in Nederland ons dat wanneer de sirene gaat om onder meer te luisteren naar rampenzenders.

  • Als de sirene gaat, is de regionale radio de officiële rampenzender.
  • Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op.
  • In buitengewone omstandigheden, zoals bij een nationale ramp, kan de minister-president zendtijd en faciliteiten vorderen van de publieke omroepen.

En dan is het toch best handig als je je mobiel als FM-ontvangen kunt gebruiken. Maar helaas….

Nou ja u bent in ieder geval gewaarschuwd.